Jesteśmy feministkami. Znamy się od wielu, wielu lat. Nasz wspólny blog to miejsce wolnościowej propagandy. Będziemy tu spiskować, skrzykiwać ludzi, truć jadem i dźgać ironią. Przybywajcie.
Blog > Komentarze do wpisu
Oświadczenie organizacji kobiecych w sprawie odebrania rent.
Zbieramy podpisy organizacji pod oswiadczeniem. Podpisy proszę wysyłać na adres abradakobra@gmail.com - z tematem maila PODPIS i z nazwa organizacji w mailu.

Warszawa, 15.08. 2009-08-15

Oświadczenie w sprawie proponowanych przez PKPP „Lewiatan” zmian legislacyjnych dotyczących przyznawania rent rodzinnych.

Jako organizacje działające na rzecz praw kobiet pragniemy wyrazić swoje oburzenie proponowanymi przez PKPP zmianami w prawie.

Pan Jeremi Mordasewicz, przedstawiciel Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan” przekazał opinii publicznej, że PKPP zaproponuje wkrótce rządowi, by nie przyznawał więcej rent rodzinnych (należą się wdowom, które w chwili śmierci męża miały 45 lat). Proponowane rozwiązania tłumaczy się m.in. niesprawiedliwością wynikającą z obecnego kształtu prawa oraz oszczędnościami dla budżetu w kwocie 4 mld złotych. Trudno nam zgodzić się z zasadnością takiej argumentacji.

Po obniżeniu progów podatkowych dla najbogatszej warstwy społeczeństwa szukanie oszczędności kosztem gorzej sytuowanej grupy kobiet zakrawa na cynizm. Jeżeli rząd chce zachęcić kobiety 50+ do aktywności, powinien zapewnić im możliwość realizowania tej aktywności, zamiast "motywować" je głodem.

Zawierając związek w obliczu państwa, kobiety, które owdowiały, dostały od tego państwa między innymi gwarancje zabezpieczenia na wypadek śmierci męża i państwo nie może się z tej gwarancji nagle wycofać nie podważając własnej powagi.

Głęboki sprzeciw budzi w nas wypowiedź pana Mordasewicza, według którego: Nie może być tak, że kobieta, która pracowała całe życie, dostaje 1,2-1,3 tys. zł emerytury. A kobieta, która nie pracowała, a zmarł jej mąż, ma tyle samo. Założenie, że domowa praca kobiet nie kwalifikuje się jako praca od wielu lat krytykowane jest przez czołowych ekonomistów i ekonomistki. Wartość zajęć kwalifikowanych jako „nieodpłatna praca kobiet” stanowi bowiem znaczący wkład w gospodarki krajowe (w przypadku USA wartość tej pracy oceniana jest jako równowarta 40% PKB tego kraju, podobnie jest w Polsce).

W Polsce jednak nadal, i potwierdza to także wypowiedź pana Mordasewicza, jest to praca nie tylko niedoceniana finansowo, ale także pozbawiona społecznego szacunku. Ciężka, ale nieodpłatna praca okazuje się ostatecznie pracą wykonywaną za darmo i na darmo, skoro w momencie śmierci męża kobieta traci bezpieczeństwo egzystencjalne.

Apelujemy do PKPP o wycofanie się z proponowanych projektów zmian. Apelujemy do rządu o odrzucenie tego projektu. Oczekujemy, że resort pracy podtrzyma negatywne stanowisko w sprawie proponowanych przez PKPP „Lewiatan” zmian. Zgadzamy się bowiem co do tego, że zmiany w polskim systemie emerytalnym są niezbędne i zależy nam na poprawie zarządzania funduszami opieki społecznej, a także na aktywizacji zawodowej kobiet w każdym wieku. Jednak wprowadzanie zmian doraźnych, ślepych na społeczne uwarunkowania i rzeczywistą (a nie deklarowaną) – sytuację rynkową – uważamy za niedopuszczalne.

Porozumienie Kobiet 8 Marca
Stowarzyszenie „Same o Sobie S.O.S.”

niedziela, 16 sierpnia 2009, kasia.bratkowska

Polecane wpisy